Ateliér hlboko v lese.
atelier, drevostavba, drevostavby, drevodom, les, drevo, vystavba
blog, drevodom,, developer, development, nexus development, nexus, budova, z dreva, drevo, buducnost, vystavby
1530
post-template-default,single,single-post,postid-1530,single-format-standard,stockholm-core-1.1,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-5.1.7,ajax_fade,page_not_loaded,fs-menu-animation-underline,side_area_over_content,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Ateliér hlboko v lese.

Ateliér hlboko v lese.

 

Americký architekt Eric J Smith použil kameň, dub a sklo v tomto výnimočnom projekte štúdia písania pre básnika v lesoch Connecticutu.

Toto štúdio sa nachádza na zalesnenom pozemku v meste Connecticut Greenwich a bolo postavené pre bývalého bankára Johna Barra, ktorý slúžil ako dlhoročný prezident nadácie Poezie v Chicagu.

 

Štúdio bolo postavené niekoľko sto metrov od domu Barra a jeho manželky. Básnik sa obrátil na newyorského architekta Erica J Smitha, aby vytvoril pokojný priestor, kde by mohol čítať a písať. Klient tiež potreboval priestor pre svoju zbierku 1 700 zväzkov poézie.

 

Tím architektov vytvorilo prostredie, ktoré poskytuje únik z moderného života. Obdĺžnikový pôdorys, budova s rozlohou 60 metrov štvorcových čiastočne vedie cez skalnatý svah, ktorý sa ťahá dole k úzkej rokline.

Interiér je zariadený dreveným dekorom, vrátane historických kúskov kalifornskej drevárky Sam Maloofovej. Presklené steny dodávajú denné svetlo a zároveň umožňujú klientovi cítiť sa ponorený do pokojnej zalesnenej krajiny.

 

„Je prakticky nemožné necítiť hlboký pocit pokoja pri jednoduchom stole pri stene s oknami,“ povedal architekt.

 

V ateliéri je okrem písacieho stola aj kuchynka s malou chladničkou, kávovarom a umývadlom a malá kúpeľňa s WC. V celom ateliéri sa nachádzajú drsné kamenné steny a dubové podlahy. Vnútorná teplota sa udržiava na pohodlných 20 stupňoch, čo umožňuje geotermálny systém na vykurovanie a chladenie. Ateliér má k dispozícii elektrinu a tečúcu vodu, ktorú zabezpečuje malá studňa.

 

Tím sa pri výstavbe snažil minimalizovať narušenie životného prostredia. Stromy sa podľa možnosti zachovali a balvany sa premiestnili a znovu umiestnili na svoje miesto.

 

 

Fotografoval Durston Saylor.

 

Zdroj: dezeen.com